Başkan Karagözoğlu Yapay Zekâ Toplantısı’na Katıldı

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne (ITU) bağlı, Yerleşik Yapay Zekâ Odak Grubu’nun ilk toplantısı Turkcell ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi. Düzenlenen toplantıya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu katıldı.

Toplantı kapsamında konuşan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, yapay zekâ teknolojilerinin yalnızca bir yenilik değil, aynı zamanda verimliliği artıran ve sektörde rekabet avantajı sağlayan temel bir unsur haline geldiğini ifade etti.

Karagözoğlu, “Yapay zekâ destekli ağlara geçiş, yalnızca teknolojik bir sıçrama değil, aynı zamanda tüm sektörleri dönüştürecek bir paradigma değişimidir. Bugün burada İstanbul’da, yapay zekâ odaklı ağların tanımı ve çerçeveleri, potansiyel etkilerini vurgulayan kullanım senaryoları, teknik spesifikasyonlar ve uygulama önerileri üzerinde ilerlemeyi amaçlıyoruz. Turkcell’in ev sahipliğinde bir araya gelerek bu dönüşümün çerçevesini birlikte çizmekten büyük heyecan duyuyoruz. Amacımız, yapay zekâyı ağların merkezine yerleştiren, otonom, uyumlu ve geleceğe hazır sistemleri birlikte inşa etmek.” dedi.

BTK’nın Türkiye'nin dijital dönüşüm vizyonuna yönelik çalışmalarına değinen Karagözoğlu, “Ülkemizde yapay zekâ destekli ağların yaygın olarak benimsenmesini desteklemek için çeşitli girişimlerde bulunuyoruz. Yeni nesil teknolojilere uyum sağlamak için çevik düzenleyici yaklaşımlar geliştiriyor ve operatörler ve araştırma merkezleriyle iş birliği yaparak sektörel inovasyonu teşvik ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Karagözoğlu, “Önümüzdeki dönemde, AI destekli ağlarda uçtan uca otomasyon, öngörücü bakım, veri analitiği ve otonom ağ yönetiminin daha fazla öne çıkacağını öngörüyoruz. Bu gelişmeleri düzenleyici ve standartlar açısından yönlendirmek ve desteklemek hepimizin paylaştığı bir sorumluluktur.” ifadelerini kullandı.

Teknolojinin hızla ilerlemesinin güvenlik tehditlerini de beraberinde getirdiğinin altını çizen Karagözoğlu, “Siber güvenliğimizi sağlamak için mümkün olduğunca çok sayıda yerel ve ulusal uygulama kullanıyoruz. Ulusal Siber Olay Müdahale Merkezi'nde kullandığımız AVCI, AZAD ve KASIRGA gibi yazılımların hepsi yerel, ulusal ve yapay zekâ destekli. Bu sistemler gerçek zamanlı tehdit izleme, müdahale ve risk yönetimi gibi kritik görevleri yerine getiriyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.