ITU Genel Sekreteri Doreen Bogdan-Martin’den BTK’ya Anlamlı Ziyaret

Birleşmiş Milletler’in bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki uzmanlık kuruluşu olan ve ülkemizin kurucu üyeleri arasında yer aldığı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Genel Sekreteri Doreen Bogdan-Martin, 28 Nisan 2025 tarihinde Türkiye’ye resmî bir ziyarette bulundu.


Ziyaret kapsamında ilk olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile temaslarda bulunan ITU Genel Sekreteri, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve beraberlerindeki heyetle BTK’da bir araya geldi.


Geleceğe Güçlü Bir Ortaklık Mesajı


Görüşmelerde, telekomünikasyon, yapay zeka, siber güvenlik, 5G/6G teknolojileri ve dijital dönüşümbaşta olmak üzere bilgi ve iletişim teknolojilerinin bugünü ve geleceğine dair birçok stratejik başlık masaya yatırıldı. Küresel dijital gündemi şekillendiren bu alanlarda Türkiye'nin sahip olduğu teknik yetkinlik, altyapı kapasitesi ve insan kaynağı vurgulanarak, ITU ile olan iş birliğinin bu eksende daha da derinleştirilmesi konusunda karşılıklı kararlılık ifade edildi.


Ayrıca, 160. kuruluş yıl dönümünü kutlayan ITU'nun tarihsel misyonuna atıfta bulunularak, Türkiye’nin kurucu üye kimliğiyle bu sürece sunduğu katkıların altı çizildi.


Sayın Genel Sekreter’in liderliğinde kurumsal dönüşümünü sürdüren ITU’nun, çok taraflı iş birliğini daha etkin kılma vizyonu memnuniyetle karşılandı. Türkiye’nin, sadece bölgesel değil küresel ölçekte bilgi ve iletişim teknolojileri politikalarının şekillendirilmesine aktif katkı sunmaya devam edeceği, bu alandaki uluslararası sorumluluklarını her zamanki gibi yüksek bir sorumluluk bilinciyle yerine getirdiği ve getireceği vurgulandı.


Gerçekleştirilen temaslarda, Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki stratejik öncelikleri ile ITU’nun dijital dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma çabalarının uyumlu olduğu dile getirilerek, Türkiye ile ITU arasındaki süregelen güçlü işbirliğinin geleceğe dönük daha derin bir ortaklık için yarattığı stratejik fırsatlar konusunda ortak mesajlar verildi. 


ITU Genel Sekreteri Telekomünikasyonda Yapay Zeka Zirvesine Katıldı


ITU Genel Sekreteri Doreen Bogdan-Martin, BTK ev sahipliğinde BTK Akademi tarafından düzenlenen “Telekomünikasyonda Yapay Zeka Zirvesi”nde ana konuşmacı olarak yer aldı. oldu. Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone Türkiye temsilcilerinin panelist olarak katıldığı, Haberleşme Genel Müdürü Aysel Kandemir’in moderatör olduğu etkinlikte, Sayın Bakan Yardımcısı Dr. Sayan ve BTK Başkanı Karagözoğlu açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.  


Öğrenciler ve sektör paydaşlarının yoğun ilgi gösterdiği etkinlikteki konuşmasında ITU Genel Sekreteri Doreen Bogdan-Martin, Türkiye’nin, 160. yılını kutlayan ITU’nun kurucu üyelerinden biri olarak tarihî ve aktif rolünü hatırlattı. 


Yapay zekanın insanlık için çözüm üretme potansiyeline vurgu yapan Genel Sekreter Bogdan-Martin, dijital teknolojilerin toplumsal faydaya yönlendirilmesinin önemine dikkat çekti.


Bugün hala 2,6 milyar insanın internet erişiminden mahrum olduğuna işaret ederek, bu durumun yalnızca teknik değil aynı zamanda sosyal bir adalet meselesi olduğunu vurgulayan ITU Genel Sekreteri, Dijital kapsayıcılığın sağlanması ve herkesin bilgi teknolojilerine erişiminin temin edilmesi gerektiğini ifade ederek, bu doğrultuda Türkiye’nin dijital becerilerin geliştirilmesi alanındaki alandaki çabalarını takdirle karşıladığını kaydetti.


Genel Sekreter Bogdan-Martin, özellikle BTK Akademi’nin sunduğu eğitim altyapısı ve yaygın erişim imkanlarının, dijital dönüşüm süreçlerinde örnek teşkil ettiğini belirterek, Türkiye’yi bu vizyoner yaklaşımı dolayısıyla tebrik etti.

 

ITU’nun yapay zeka alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan “AI for Good Summit” hakkında katılımcılara bilgi veren Bogdan-Martin, bu platformun yapay zekânın küresel sorunların çözümüne nasıl sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde entegre edilebileceğine dair küresel iş birliğini teşvik ettiğini belirtti. 


AI for Good Summit, yapay zekanın sağlık, eğitim, çevre, ekonomi ve diğer toplumsal alanlarda pozitif değişimler yaratmak için kullanılabileceği yöntemler üzerine derinlemesine tartışmalar ve stratejik yönelimler geliştirilmesini sağlayan eşsiz bir fırsat sunduğunu vurgulayan Bogdan-Martin, bu zirvenin küresel düzeyde ortak akıl oluşturma, inovasyon ve etkili uygulama çözümleri üretme yolunda kritik bir platform haline geldiğini ifade etti. 


Yapay zeka alanında teknik standartların belirlenmesinin stratejik bir öncelik olduğuna işaret eden Genel Sekreter, Türkiye’nin yayımladığı Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ni, yalnızca ulusal düzeyde değil, uluslararası camia açısından da örnek alınabilecek nitelikte bir politika belgesi olarak değerlendirdi.

 

Genel Sekreter Doreen Bogdan-Martin, kadınların bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki güçlenmesinin önemini vurgulayarak, genç kadınların teknolojiye olan ilgilerini artırmanın ve onların dijital dünyada güçlü birer lider olarak yetişmelerine destek olunmasının önemine değindi.

 

ITU Genel Sekreteri Doreen Bogdan-Martin, ziyaret kapsamında son olarak, BTK’da yer Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Milli Monitör Sistemi ve BTK Akademi’yi ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

 

Fotoğraflar